Autor: Tonka
Článok z archívu: 13.10.2016
Blog: 3bodky

Po uverejnení článku Montessori okienko: čarovná škatuľka som zistila, že mnohí z vás sa radi hrajú. Článok bol veľmi úspešný a mal jednu z najvyšších sledovaností na blogu. Preto som sa rozhodla pripraviť jeho druhé pokračovanie, v ktorom vám predstavím niekoľko ďalších zaujímavých aktivít – hračiek, s ktorými sa Adamko najradšej hrá na montessori dielničkách. Tieto aktivity sú prevažne zamerané na precvičovanie jemnej motoriky a zdokonaľovanie rôznych zručností, od rozpoznávania farieb až po rozvoj hudobného cítenia. Som si vedomá, že ide o malý výrez z toho, čo trh ponúka, no keďže je tento blog Adamkov (i keď ho fyzicky tvorím ja), výber hračiek a aktivít, ktoré vám dnes predstavím, bol len na ňom. Aké kreatívne hračky Adamka v jeho 21 mesiacoch najviac zaujali? Poďte. Ukážeme vám ich. A ak podobné chcete domov (alebo do svojej montessori dielničky), samozrejme nebudú chýbať ani linky kde ich objednať.

1. DOMČEK NA ZÁMKY

Zatváranie, otváranie, kľúče a zámky … To je súbor aktivít, ktoré sa u Adamka tešia veľkej obľube už hádam od momentu, keď sa po prvý krát postavil na nohy a dodnes sa mu nezunovali. Živo si pamätám, ako som ho celá nadšená vzala do Fun City v Cubicone a dobrú pol hodinu s ním stála pri skrinkách, kým stihol vyskúšať všetky kľúčové dierky, na ktoré dočiahol. Preto ma ani veľmi neprekvapilo, že ho z aktivít ponúkaných na montessori dielničkách zaujal práve tento krásny farebný domček na zámky. Okrem otvárania a zatvárania ho s nadšením využíva aj na vhadzovanie všetkých možných súčastí iných aktivít.

Hračky zamerané na otváranie a zatváranie, s ktorými som sa doposiaľ stretla, by sa dali rozdeliť do dvoch pomyselných kategórií, a to na 2D a 3D. Do prvej by som zaradila dvierka umiesnené na jednej doske, ktoré je možné rôznymi spôsobmi otvárať, pričom dieťa je často motivované zvedavosťou a objavovaním tajomstiev, ktoré dvierka vnútri ukrývajú. Často sú to predovšetkým rôzne zvieratká, autíčka a ďalšie “silné motivátory” pre deti. 3D domčeky rôznej veľkosti, alebo aj autá, síce po otvorení neukážu žiadne zvieratko, ale ani voľný priestor nie je na zahodenie a malý prieskumník sa ním isto nechá zlákať.

Veľmi pekný motorický domček na zámky s bábkami a kľúčmi kúpite napríklad TU. Zaujímavo prepracovanú a pestrofarebnú 2D verziu od Melissa and Doug nájdete zas TU a TU. Tí šikovnejší si však podobnú aktivitu môžu aj vyrobiť. Na podobný DIY projekt sa tiež chystám, a preto s radosťou privítam všetky tipy od skúsenejších ako na to a na čo si dávať pozor.

2. VČELIČKY

Včeličky patria do úľa. To vie každý malý bádateľ. Ale nájsť ten správny úľ pre každú včelu nie je ani zďaleka tak jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Presvedčil sa o tom aj Adamko, ktorý sa usilovne snažil všetky napratať do jedného domčeka. Že sa nezmestili? Nevadí. Nabudúce vyskúšame iný spôsob. Táto hračka ponúka hneď niekoľko spôsobov využitia: 1. úle môžu deti stavať na seba ako kocky, 2. tréning jemnej motoriky základný, ktorý je založený na vkladaní a vyberaní malých včeličiek z úľov a do úľov, 3. tréning jemnej motoriky pokročilý, pri ktorom sa včely vyberajú a vkladajú za pomoci drevenej pinzety, a v konečnom dôsledku 4. rozpoznávanie farieb a triedenie včeličiek do rovnako farebných domčekov. Adamko zatiaľ sústredene nacvičuje len 2. bod, ale verím, že čoskoro objaví aj ďalšie možnosti využitia včeličiek. Možno aj také, o ktorých som tu ani nepísala. A to je dôvod, prečo ich mám radšej ako hovoriaceho psa od Fisher Price. Včelie úle som po dlhom hľadaní nakoniec našla skladom na littlerabbit.sk dokonca v zľave.

3. SKRUTKY

Táto aktivita je pre malých chlapcov ako stvorená. Dámy ráčte si všimnúť, že z Adamka rastie nielen pohľadný a dobre oblečený mladý muž, ale disponuje aj inými, praktickými kvalitami a zručnosťami. Ako sa vraví, muž do koča i do voza. No a k tejto hračke poviem len toľko, že ju asi idem objednať. Nech sa chlapec trénuje. Zručných mužov v domácnosti nie je nikdy dosť.

Keď som hľadala na nete aktivity so skrutkami, našla som dve varianty. Jednu realistickejšiu pre starších domácich majstrov, ktorá však podľa mňa vyžaduje dozor rodiča a druhú nemenej zaujímavú, ktorú deti v Adamkovom veku zvládnu aj sami a nemalo by hroziť nebezpečenstvo prehltnutia či vdýchnutia malej skrutky. Mne sa osobne zapáčil takýto skrutkovací kamión, ale aj drevený pracovný stôl nie je na zahodenie.

4. XYLOFÓN

Xylofón Adamko objavil prvý krát na fotení pre JUUJ, z ktorého fotky ste mohli vidieť v článku JUUJ jar 2015. Už tam som začala uvažovať, že by ho táto hračka mohla baviť. Zatiaľ ju síce nevlastníme, ale na dielničkách nikdy nechýba, a tak aspoň každý piatok Adamko zahrá svojim kamošom. Popravde netuším, či detský xylofón alebo iný hudobný nástroj môže už v takom rannom veku rozvíjať hudobnú zručnosť dieťaťa a i keď Adam rád tancuje a na hudbu výrazne reaguje, myslím, že v jeho prípade ide skôr o nadšenie z toho, že údermi dokáže vykúzliť zvuk. Rovnako nadšene totiž trieska aj doma varechou o hrniec.

Ak však chcete zainvestovať do tejto určite podnetnej hračky, máte na výber zo širokých možností dizajnov (klasické, rozprávkové …), materiálov (kov, drevo, plast, kombinované), farieb (prírodné drevo, pestrofarebné), ale aj cenových relácií, v ktorých sa pohybujú. Mne sa naposledy zapáčil drevený xylofón v tvare rybky alebo papagája. Pre väčších nadšencov hudby by však možno bolo výhodnejšie zakúpiť si celú sadu hudobných nástrojov.

5. MOTORICKÁ VEŽA

Motorická zatĺkacia veža s guľôčkami začala byť u Adamka populárna len nedávno. Najskôr ju intenzívne na dielničkách ignoroval, no práve keď som pár týždňov dozadu fotila materiál na tento článok, z ničoho nič si k nej sadol a začal zatĺkať. Odvtedy na každej hodine tejto aktivite venuje chvíľku svojho času a intenzívne skúma ako guľôčky padajú dole, zbiera ich, ukladá do otvorov a opäť kladivkom zatĺka. Mimochodom z Adamkovho výberu hračiek túto vežu mám na hranie v obľube aj ja a neviem, či si ju nekúpim aj domov.

Motorickú vežu s guľôčkami si môžete objednať napríklad TU.

Tak čo vravíte na Adamkov výber hračiek? Zhoduje sa v niečom s vašimi deťmi? Aké kreatívne aktivity – hračky sú v obľube u vás? Kľudne píšte priamo linky. Rada sa inšpirujem aj zaujímavými DIY projektmi.

Všetky odkazy označené červenými písmenami sú na hračky, ktoré môžete do konca októbra 2018 kúpiť v eshope www.littlerabit.sk v 20% zľave. Ak by vám výber predstavený v tomto článku nestačil, TU nájdete všetky zľavnené hračky pokope. Stačí si len vybrať podľa záľub vášho dieťaťa. Pred Vianocami sa mi to celkom oplatí ?

Ďakujeme našej milej bloggerke Tonke, že nám umižnila použiť svoje články.